Users Online: 556 
Webportal.com.my - Malaysian Forum Homepage
  New Posts New Posts RSS Feed - ada masalah tayar
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login




ada masalah tayar

 Post Reply Post Reply
Author
tung22 View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 29 Nov 2013
Status: Offline
Points: 49
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tung22 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: ada masalah tayar
    Posted: 14 Jul 2014 at 1:24am
sy rasa kebanyakkan tayar di pasaran cepat haus dan tak boleh tahan lama tapi tayar yg berjenama lebih tahan lama banding dengan tayar biasa walaupun kedua-dua digunakan untuk kilometer sama. Sy hairan adakah  teknologi tayar seperti corak bunga , getah dan tekanan inflasi yg  menentukan perbezaaan pada perbatuan dan penjimatan bahan api ?

Back to Top
zhengmuu View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 15 Jul 2013
Status: Offline
Points: 76
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zhengmuu Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Jul 2014 at 4:20pm
sebenarnye sy rasa tayar tu bkn penting sgt lah, yg penting tu tabiat memandu.. sbb kan ade ramai org yg pakai tayar berjenama bagus dan mahal, tp masih ade kemalangan gak, ni adelah disbbkan olh tabiat memandu diorg lah, cuai, selalu pecut atau x concentrate, cam ni kemalangan lebih senang berlaku kan. utk org utk pakai tayar murah tp memandu dgn berhati2 plak x kan menyababkan kemalangan eh.. jd aku rasa tabiat memandu adelah lebih penting drp tayar tu..
Back to Top
yoyo44 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 13 Nov 2013
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote yoyo44 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Jul 2014 at 12:06am
Saya setuju bahawa prestasi tayar memang bergantung kpd kualiti dan rekacipta tayar tersebut. Cara kita guna juga akan menjejaskan ketahanan tayar, cara kita memandu, keadaan jalan raya dan cuaca. Cuba tengok di sini, http://www.youtube.com/watch?v=dp8SgFKAEmk. Tayar akan menjejaskan 20% kegunaan minyak kereta. Mungkin sebab tayar yang baik dapat bantu kereta jalan dengan lancar dan kurang pelepasan karbon dioksida.
Back to Top
2cent View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 02 Mar 2014
Status: Offline
Points: 19
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote 2cent Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Jul 2014 at 5:52pm
sekarang saya guna Michelin P3ST ,selepas tukar tayar saya kepada jenama ini saya rasa paus hati sebab tayar ini tahan lama dan ada cengkaman yang baik. 
Back to Top
dudeotw View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Mar 2014
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dudeotw Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Jul 2014 at 4:01pm
Mic mahal tp berbaloi...dgn teknologi yg canggih skrg mmg susah nak bersaing
ikut suka hati je la korang nak guna yg mana asalkan selamat
Back to Top
annely View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 16 Jan 2013
Status: Offline
Points: 48
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote annely Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Jul 2014 at 8:03pm
bunga kat tayar tu adelah sgt penting sbb ia lah yg contact dgn jalan tu, tayar tu bertakuk dengan alur yang memisahkan jenis2 "blok getah" tu.. benda yg dpt memperkukuhkan dalam getah tu, seperti karbon hitam dan silika dicampurkan ke dalam sebatian: tanpa brg tersebut, tayar hanya dpt tahan bbrp ratus miles je.. stiap tayar direka utk roll kt pressure yg tertentu.. klo tayar tu tiba2 memecut, maksud tayar tu salah dilambung..
stiap company ade teknologi tayar yg berbeza atr satu same lain, ni jg dpt menerangkan knp tayar yg sama tp dr company yg berlainan mempunyai mileage yg berlainan..
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

Main Page | Search | Auctions | Classifieds | Chat | Forums | Advertise with Us | Contact Us | Faq

Best Viewed with IE 6.0 & above - 800 X 600 . Concept & Design by XGEN Technologies Sdn Bhd
Copyright © 2024 - All Rights Reserved. Privacy Policy . Terms of Service